سوله چیست

سوله چیست

سوله چیست؟

مروری بر تاریخچه ی ساخت سوله :

سوله ها یا به عبارتی Industrial Shed به سازه های فلزی با سقف شیبدار گفته میشود که براساس محاسبات خاصی ساخته و طراحی میشوند.

اولین ثبت تاریخی از سوله ها به 25 سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد که مهندسان رومی خرپای برنزی را برای معبد پانتئون که مربوط به خدایان رم بود ساختند ، احداث این سازه سرآغازی بود تا صنعت نساجی انگلستان در سال 1800 از یک فریم فلزی در سازه‌های خود استفاده کند.

و با شروع انقلاب صنعتی اروپا  سازه هایی با سقف شیب دار به نام سوله برای ساخت کارخانجات اروپایی رونق گرفت.

اما سوله در تاریخچه ی ایران قدمت چندانی ندارد و به تازگی در سال های اخیر کاربرد آن افزایش یافته است. در ابتدا کاربرد سوله به صنایع کشاورزی ، دامپروری و اسکان موقت منتهی میشد اما در حال حاضر پیشرفت روزافزون علم مهندسی سبب تولید انواع مختلفی از سوله ها با کاربری های متفاوت شده است .      

اجزای به کار رفته در سوله ها :

 قاب های اصلی 

از مهمترین و اصلی ترین اجزا تشکیل دهنده سوله ها قاب‌ های اصلی هستندکه از ستون ها و تیر ها تشکیل شده اند. بزرگ بودن دهانه‌ها در سوله‌ها، باعث می‌شود تا ابعاد تیرها و ستون‌ها بزرگ‌تر از پروفیل‌های موجود در بازار باشند.بدین‌جهت برای اجرای سازه ها غالبا از ورق های برش داده شده تحت عنوان تیرورق استفاده میکنند.

لایه یا پرلین (purlin)

پرلین یا همان لاپه، برای حمل کردن سقف های شیبدار و سوله ها مورد استفاده قرار می گیرد و سقف هارا محافظت میکند و تیرهارا بهم متصل میکند و باعث استحکام اسکلت ساختمان میشود،پرلین هارا با استفاده از پیچ و نبشی های اتصال دهنده به قاب اصلی متصل میکنند.

سگراد (sag rod)

به آن میل مهار های سقفی هم گفته میشود که برای مهار لایه های سوله مورد استفاده قرار میگیرد به این صورت که به حالت کششی نیروهایی را به راس سوله منتقل میکند و با اینکار یک لنگر متعادل کننده حول محور لاپه ها ایجاد میکند ، سگراد را با پیچ به لاپه ها متصل میکنند.

 لاپه جانبی یا گیرت (girt) 

گیرت ها، اجزایی مفصلی در جداره سوله هستند که برای نگه‌ داشتن دیوارهای سبک سوله به کار میروند و معمولا از مقاطع z شکل و ناودانی ها تهیه میشوند و به گونه ای طراحی مشون که نیروی باد را با خمش تحت محور قوی و نیروهای ثقلی را با خمش حول محور ضعیفشان تحمل کنند. 

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.